Plastic scheiden in Rotterdam

Afval scheiden is een kleine moeite om bij te dragen aan circulariteit. Ik prop mijn oerlelijke Ikea scheidingsbak dus net zo lang vol tot een wandeling naar de plastic-, glas- of papiercontainer noodzakelijk is. Hierbij vraag ik me al een poos af of het nou echt zin heeft, dat plastic scheiden. Via een van mijn werkgevers begreep ik namelijk dat de nascheiding van de gemeente zó goed is dat het eigenlijk geen zin heeft plastic te scheiden als burger. Ook hoorde ik viavia dat je eigenlijk alleen maar verpakkingsmateriaal mag scheiden en dat plastic (gebruiks)voorwerpen gewoon bij het restafval moeten.

1907 plasticbak

Nu woon ik in een buurt waar mensen het hele concept van een plasticbak überhaupt niet begrijpen. Negen van de tien keer puilt de container uit met karton, glaswerk en restafval en lukt het me nauwelijks mijn tasje erbij te proppen. Mijn verwarring was vorige week compleet toen de plasticbak plots helemaal was verdwenen. 

Ik kwam er op het web vrij snel achter dat de gemeente Rotterdam het minimale scheidingsgedrag van mijn stadsgenoten accepteert voor wat het is en een state-of-the-art scheidingsinstallatie heeft aangeschaft die het plastic scheiden door burgers onnodig maakt. Zie hier:

Al met al een goed plan voor Rotterdam zou ik zeggen. Vanaf 2020 is heel Rotterdam over op dit systeem en hoeven we dus geen plastic meer te scheiden. Hulde.

Daar gelaten dat het nog een half jaar duurt voordat het nieuwe systeem in moet gaan en onze plasticbak nu al verdwenen is, blijft nog iets me onduidelijk. Het viel me op dat het scheiden van verpakkingsmateriaal niet alleen opgaat voor plastic, maar ook voor glas. Voor beide materialen blijkt dit te maken te hebben met het verschil in samenstelling van verpakkingsmateriaal ten op zichte van gebruiksvoorwerpen, maak ook met de kosten van afvalverwerking. De gemeente Rotterdam zegt in hun aankondiging over de nieuwe installatie:

“De kosten voor het scheiden van plastic verpakkingen en drankpakken door de scheidingsinstallatie van AVR worden betaald door het Afvalfonds Verpakkingen. Bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, zijn wettelijk verplicht bij te dragen aan recycling en betalen een afvalbeheersbijdrage aan dit fonds.”

Deze afvalbeheersbijdrage of verwijderingsbijdrage is standaard in Europa en wordt normaal gezien doorberekend in de prijs van het product. De inkomsten hiervan coveren financieel de verwerking van het verpakkingsmateriaal, maar niet van overige soorten plastic zoals je plastic badeend of parasolvoet. Deze mogen dus ook niet in de plasticbak (zie ook de Afvalwijzer van Milieucentraal). Wordt het met de nieuwe installatie wel mogelijk om ál het plastic te recyclen? Dat lijkt me vanuit circulair oogpunt wel zo wenselijk.

Een antwoord vanuit de gemeente is blijkbaar nog niet zo simpel als een belletje. Een reactie op mijn officiële informatiebezoek zou vier weken op zich kunnen laten wachten. To be continued…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: