Poetry Slam Rotterdam

Afgelopen vrijdag namen acht dichters het tegen elkaar op in de finale van de Poetry Slam Rotterdam. Bij een Poetry Slam draagt elke dichter voor uit eigen werk en bepaalt het publiek de winnaar. Na elk van de drie rondes stemt ieder op zijn of haar favoriet en degene met de meeste stemmen wint. De Leeszaal West zat vol, de sfeer was goed.

In de eerste ronde viel een aantal dichters op. Zo droeg Ko de Kok op bijzonder theatrale wijze een geestige tekst voor. Hij kreeg een dag eerder te horen dat hij tóch aan de finale mocht deelnemen door het uitvallen van Sabine Lukovic. De teksten van Ramona Maramis waren niet alleen grappig, maar ook actueel en op zeer droge wijze voorgedragen. Haar performance was wat gehaast en soms iets eentonig, maar door de consequente tekstkwaliteit vond ik haar boven haar medekandidaten uitsteken.

In de tweede ronde namen Jeroen Sloof, Remy Jogi, Ramona Maramis en Benzokarim het tegen elkaar op. Waar Jeroen in de eerste ronde nog wat voorzichtig leek in zijn voordracht, pakte hij deze ronde volledig uit met een musicaleske performance. Benzokarim raakte zijn publiek met onderwerpen als pesten en discriminatie. Zijn woorden kwamen duidelijk uit het hart, maar vond ik weinig verrassend. Remy Logi bracht hier en daar mooie, rake teksten, voorgedragen op een heel eigen manier.

Tussen de rondes door gaf Jana Beranová (stadsdichter van Rotterdam ‘09-‘10) stemadvies aan het publiek. Uitspraken als ‘Heel persoonlijk, maar dat is persoonlijk’ en ‘Ik vond je in de vorige ronde wel beter’ sterkten ons.

Uit de volgende stemming bleek dat Ramona en Benzokarim het tegen elkaar zouden opnemen in de laatste ronde. In zeven minuten droegen de dichters om de beurt hun werk voor, waarbij er helaas weinig op elkaar werd gereageerd. Ramona’s gedicht ‘mijn land’ zou een reactie geweest kunnen zijn op Benzokarim’s eerdere voordracht ‘dit is het land van’. In dat geval een geslaagde actie. Het publiek was het daarmee eens, want Ramona won met een grote meerderheid van de stemmen! Naast een boekenpakket en tickets voor de opening van Poetry International aankomende donderdag, representeren zij en Benzokarim Rotterdam op het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.

 

Deze blog verscheen op Letteren010.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: