50e editie Paginagroots

Afgelopen zondag (12 mei 2019) bezocht ik Paginagroots: een Rotterdams podium voor jong talent op het gebied van proza, poëzie en spoken word. Toevallig was dit de 50e editie en daarmee ook de laatste die Derek Otte voor rekening nam als initiator, organisator en host.

Derek nam ons in woorden mee naar de allereerste editie van Paginagroots, destijds in Tarwewijk. Zijn moeder had wat flessen Freeway cola en borrelnootjes gehaald en hij rekende op zo’n veertig mensen aan publiek. Er stond tachtig man op de stoep. De kartonknutsels van de Rotterdamse skyline die dienst deden als decor vielen bij het slotapplaus uit elkaar. Uit de audiofragmenten waarop half literair Rotterdam Derek bedankte voor zijn inzet bleek hoeveel Paginagroots in de tussentijd heeft betekend voor de stad.

Wat ik zondag vooral tof vond was de combinatie van beginnende en meer ervaren dichters. Zo beet Ceyda de spits af. Als cursiste van het HipHopHuis overwon ze voor onze neuzen haar angst om publiekelijk voor te dragen. Een geslaagde eerste keer met mooie teksten en zenuwen die we bijna letterlijk door haar lichaam zagen gieren. Prachtig contrast met de mooie Burnice Hiwat (Bnice) die elk woord – bewust geplaatst en zeer melodieus, aan haar publiek overhandigde.

Ook Dennis Looijen viel me op. Ik zag hem in februari ook tijdens het open podium van Jonge Sla. Een typische jongen die volledig transformeert als hij op het podium staat. Vol zelfvertrouwen, met een lekker gevoel voor ritme en niet bang om te spelen met het publiek. Zo’n half jaar geleden volgde hij een worskhop bij Derek Otte als verplicht vak op zijn opleiding, vervolgens pakte hij bijna alle open podia in Rotterdam en schopte hij het zelfs ver bij de Poetry Slam Rotterdam.

Ik ben positief verrast door Paginagroots. Er kwam een grote variëteit aan dichters voorbij, met naast eerdergenoemden ook Mariana Hirschfeld en Mavio Panzu. De sfeer is intiem en open, het publiek is leuk en er zat vaart in het programma. Een minpunt was de aanvangstijd, die ruim een half uur later was dan aangegeven.

De nieuwe host van Paginagroots wordt Swendeline Ersilia. Ik genoot van haar als tafeldame bij eerdere debatavonden en ben benieuwd hoe ze haar nieuwe rol zal vervullen. De volgende editie van Paginagroots is nog niet gecommuniceerd. Houd hiervoor de Facebook en Instagram van de organisatie, of de website van Theater Rotterdam in de gaten.

 

Deze blog verscheen op Letteren010.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: