Blijven

In één van de lessen van de Poetry Academy kwam auteurschap aan bod. Wanneer is een gedicht van jou en kan je eigenlijk wel stellen dat een gedicht van iemand is? Als je uitgaat van het idee dat een gedicht al bestaat, zelfs vóór het geschreven is, is degene die het gedicht opschrijft dan wel de auteur te noemen? En wat gebeurt er met auteurschap als je een gedicht met meerdere mensen schrijft?

In dit kader schreven we met onze klas (die avond vier leerlingen) gezamenlijk een gedicht. De eerste regel kwam van de docent (Joost Baars) en elke volgende regel werd door iemand anders geschreven. Elke regel moest met het woord ‘omdat’ beginnen. De schets die daaruit volgde gebruikte ieder weer als basis voor een eigen gedicht. Bij mij kwam daar het gedicht ‘Blijven’ uit. Ik heb alleen geredigeerd vanuit de schets en geen nieuwe zinnen toegevoegd. Veel van de gekozen woorden zijn dus niet van mij, maar zonder mijn pen was het gedicht niet in deze vorm op papier gekomen. Ik vind het gedicht mooi en ben er trots op, maar ben ik de auteur?

Blijven

omdat er iets is dat je herinnert aan wat er nog mogelijk is
omdat het niet niet is, een cirkel, rond vooral en
omdat rond ook maar een vorm is
omdat lijden over gelijke lijnen uitgesmeerd de wereld vormt
omdat wij niet zelf kozen voor een geboorteplaats maar
omdat de sterren precies zo stonden dat we op die plek in elkaar vielen

 

 

Deze blog verscheen op 1 december 2018 in aangepaste vorm op Letteren010

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: