Radicalizing the local

Gisteren volgde ik een Thursday Night Workshop van Jeanne van Heeswijk in Het Nieuwe Instituut. Jeanne is kunstenaar en werkt in het gebied van social design. Door zich te verdiepen in- en onderdeel te worden van verschillende communities, maakt ze groepen ervan bewust dat zij zélf hun relaties, omgeving en toekomst kunnen creëren.

De workshop was een mini-versie van Jeanne’s ‘Training for the not yet’. Een training die normaalgesproken een week kan duren en wij in een kleine twee uur doorvlogen. Jeanne liet ons nadenken over welke plekken, idealen en ‘tekortkomingen’ onderdeel van ons zijn. Bij het benoemen van deze belongings gooiden we een bol wol over – telkens in een andere kleur. Zo ontstond er langzaam een netwerk tussen de deelnemers. Een netwerk dat we later uitbreidden door te zoeken naar connecties tussen onze belongings.

img_0716.jpg

Ik was verrast door de openhartigheid van mensen en het was bijzonder te zien wat iedereen naar de tafel bracht en welke verbanden er werden gelegd. De volgende stap was na te denken over onze persoonlijke achtergrond in een sociaal historische context. Wat betekenen bepaalde historische gebeurtenissen voor het leven dat je familie, je omgeving en jíj nu leiden? Dit deed bij mij een kwartje vallen.

Jeanne verwoordde het mooi; “In a world where scale is only used for mass-consumption, mass-media and so forth, where can communities find a sense of intimacy and belonging?”. We hebben vaak het gevoel dat wat we doen niet uitmaakt. Ik herken dat gevoel in elk geval en ik weet dat veel vrienden daar ook mee worstelen. Globalisatie, kapitalisme en een overschot aan informatie kunnen je machteloos en nietig laten voelen. Jeanne liet me gisteren zien dat dat per definitie niet waar is. Je brengt iets naar elke ruimte waar je instapt. Jouw achtergrond past in een historische context en je hebt een unieke combinatie aan kennis en passies opgedaan in je leven tot zover. Deze realisatie alleen al vond ik heel mooi. Het geeft me het gevoel onderdeel te zijn van een verhaal dat normaalgesproken ver van me af staat.

Deze ‘bagage’ hoe groot of klein ook, kan bovendien een aanvulling zijn op anderen. Je kunt dingen opgestoken hebben tijdens jouw verhaal die precies zijn wat een ander nodig heeft. En dat kan zó super klein zijn; van een zanger delen waar je kracht uitput tot een kijktechniek voor mensen die snel afgeleid raken (de perifere blik, leerde ik). Niet alleen jij, maar elk ander mens heeft zo’n verhaal om van te leren en profiteren.

Door elkaars idealen te leren kennen en intentionele relaties aan te gaan bouw je samen aan een nieuw verhaal.

img_0717.jpg

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: